NATASJA EXEL

foto-roodkapje

Alles daartussenin
Nieuw bij deze blog?

Breng me naar het begin

Voor jou die dit leest schrijf ik elke week een nieuwe blogpost. Over dingen die gebeuren in mijn dagelijks leven dat waarschijnlijk net als het jouwe is, maar ook over dingen die zich in de schemerzone bevinden, een plek die waarschijnlijk niet hetzelfde als die van jou.
 Als je mijn hand pakt en niet loslaat zodra het donker wordt dan laat ik je de mijne zien.

Ik schrijf (humoristische, absurde, magische, spannende en enge) verhalen zoals het vervolgverhaal Overbuurmeisje, of hoe ik altijd al een hond had gewild en toen een hellehond kado kreeg. Een verhaal dat vooralsnog in vele genres valt en gaat over vampiers, eenzaamheid, dekbedjassen, magie, moord, verlies, overleven en een hond.
 Maar ook blogposts waarvan sommige waar zijn en sommige bijna, over uiteenlopende dagelijkse, culturele, vaktechnische of filosofische onderwerpen.
Afleveringen9/4/2023

overbuurmeisje (38): epiloog

‘Omdat het omgekeerde angstaanjagender is,’ was vermoedelijk hun antwoord geweest als zij geweten hadden hoe de Bibelebontse lepel in Bibelebontse pap had gestoken.'

7/4/2023

overbuurmeisje (37): droom

. Ik kan niets anders zien dan dat ze een stuk trekt van een of ander orgaan. Roodkleurige kruimels blijven hangen in haar witte haar en verspreiden zich over haar witte japon als druppels bloed.

16/2/2022

overbuurmeisje (36): monster

Hij nam me geamuseerd op van boven tot onder en ik kreeg het warm. Er ving een hevig gefladder aan in mijn borst als een vleermuis die wakker wordt in een vogelkooi en pislink is.

15/2/2022

overbuurmeisje (35): tijdstip

Er werd aangebeld, Henk blafte welgeteld één keer en kreeg dan ook welgeteld één trap, waarna ik zo hard wegrende dat ik de huiskamerdeur achter me dichtketste voordat hij dezelfde lucht inademde als ik.

9/2/2022

overbuurmeisje (34): marmer

Toen ik vanavond voorovergebogen de straat inliep, werd ik bijna gebeten door een hond. Zijn baasje hing hem zowat horizontaal op, toen ie achteruit sprong en zich tegen de muur van het hoekgebouw drukte.

9/2/2022

overbuurmeisje (33): pen

...hier zien we het gehavende lichaam van de overbuurvrouw, de hospita. Even snel: we zien meerdere losse lichaamsdelen, denk aan armen, benen, romp en, ah, hier is het hoofd.

9/2/2022

overbuurmeisje (32): bloed

Deze keer opende ik mijn ogen, rekte me eens goed uit en ontdekte met één hoofdswipe van links naar rechts dat ik op het politiebureau zat. Wel verdomd, zeg. That’s a first, makkers.

6/2/2022

overbuurmeisje (31): licht

Aan het feit dat alles in een wijde halve cirkel voor mij bedekt is met een bloederig Staphorster Stipwerkpatroon is niets meer te doen, dus ik zeg maar iets.

6/2/2022

overbuurmeisje (30): wolfmaan

Blind spring ik op, begin te rennen, wordt getackeld door een muur, KWAK, klap achterover en wordt enigszins opgevangen door een hoogpolig tapijt. Het voorkomt, alweer, dat mijn schedel in tweeën breekt.

6/2/2022

overbuurmeisje (29): wachtwoord

De hele weg terug naar huis loeide ik als een sirene terwijl ik in razend tempo op mijn rug langs de gracht voortbewoog. Ja, ik vond het zelf ook gênant, dat brullen, maar ik kon niet stoppen. En geloof me, ik ben niet zo, echt niet.

6/2/2022

overbuurmeisje (28): feest

Met mijn laatste kracht schudde ik mijn hoofd om te ontsnappen aan een tweedegraads verbranding. Mijn zonnebril vloog tussen de gele schuimbanaantjes in kilozak.

5/2/2022

overbuurmeisje (27): voordeur

Dan hoor ik keihard lachen. Het klinkt hol en onaangenaam, kaatst door de hal en resoneert in het binnenwerk van de telefoon. Als het een organisch ding was, dan had het nu pijn.

5/2/2022

overbuurmeisje (26): lach eens

Gefascineerd keek ik naar mijn afspiegeling in dat stuk glas. Het uitwendig voorkomen dat terugkeek was niet waar ik naar streefde, want ik streef helemaal nergens meer naar, maar het was wel bijzonder boeiend.

3/2/2022

overbuurmeisje (25): mythe

Henk en ik kijken elkaar voor de tweede keer verbouwereerd aan. Er zijn mensen die zeggen dat niets ze meer verbaasd, Henk en ik horen daar niet bij.

2/2/2022

overbuurmeisje (24): flessenbon

We kropen op de bank voor de rest van het pompoenbrood en ieder drie marsen en een zak diepvriesdoperwten voor op mijn blauwe oog en gingen op Netflix The power of the dog kijken. Vanwege de titel.

2/2/2022

overbuurmeisje (23): motregen

Zonder woorden riepen we van alles door elkaar. Henk’s staart zwiepte in perfecte cirkels en ik sprong op en neer. En toen deed ik net of ik kwispelde. Haha, dacht ik nog en toen zag ik hoe zijn ogen zo groot werden dat je het wit zag.

1/2/2022

overbuurmeisje (22): inzicht

En heel langzaam legde hij eerst zijn deken op bed en volgde daarna zelf, poot voor gigantische poot. Behoedzaam draaide hij in een bol waardoor hij meteen de helft kleiner werd...

30/1/2022

overbuurmeisje (21): nieuwsgierig

Henk ontweek mijn vragen en ging zich ineens enorm als een normale hond gedragen die alleen in staat was tot vrij basale communicatie en het selectief opvolgen van commando’s.

29/1/2022

overbuurmeisje (20): stad

Haar tassen, twee blauwwitte plastic Albert Hein zakken, zien er zwaar uit. Dat leek me vanmorgen al toen ik haar zag sjouwen, schouders kromgetrokken, hoofd gebogen. En zo onhandig ook, had ze geen karretje kunnen scoren bij de Appie?

28/1/2022

overbuurmeisje (19): katalysator

Bloed stroomt uit zijn vacht. Met een flinke autospons probeer ik hem schoon te krijgen. Voorzichtig til ik zijn kop op en veeg zijn snuit en kop net zo lang tot de spons niet meer rood kleurt.

25/1/2022

overbuurmeisje (18): brood

De belachelijk grote hond aan de andere kant van de salontafel kermde zacht, waarop een zenuw strak sprong in mijn rechter wang en het oog daarboven dichttrok. Met het andere keek ik hem strak aan.

24/1/2022

overbuurmeisje (17): de hond

Naast haar zat de grootste herdershond die ik ooit had gezien. Diep blauwzwarte vacht, grote oren, alert, ogen samengeknepen, bek een stukje open (alsof hij iets ging zeggen, wat ik toch echt niet hoopte nu ik ze net weer een beetje op een rijtje had).

23/1/2022

overbuurmeisje (16): moe

Ik gaapte als een nerveuse hond. En ineens was ik niet alleen moe, maar ook nog gespannen. Wat een enorme kutcombinatie. Ik moest echt gaan slapen. Of keihard rondjes gaan rennen.

22/1/2022

overbuurmeisje (15): oplossing

Voor ze wegging legde ze haar hand op mijn arm. IJzige kou trok door de stof van de hoodie, zakte door mijn huid in mijn botten. Maar ik trok me niet terug. Het was te lang geleden dat iemand (iets) me had aangeraakt.

22/1/2022

overbuurmeisje (14): benaderbaar

Na een tijdje bleef zij mij wel aankijken, want telkens als ik mijn hoofd naar haar draaide, zag ik dat. Ik realiseerde me ineens hoe ik erbij zat met mijn capuchon nog op: als een totaal onbenaderbare zwarte teletubbie.

20/1/2022

overbuurmeisje (13): open deur

Ik drukte mijn oor tegen het glas en verdomd, ik hoorde haar nu best wel goed. ‘Sorry....sorry!’ Boven mij sloeg haar stem over. Ze trappelde daarbij met haar voeten en haar teennagels krasten over het raam.

18/1/2022

overbuurmeisje (12): regels

Ik was vergeten of andere mensen ook de vampier zien die jij ziet, want zo niet, dan zouden de medestraatbewoners als ze naar buiten keken, mij daar in mijn eentje zien staan. Midden op straat. In het donker.

17/1/2022

overbuurmeisje (11): onderzoek

Ik had dus een afspraak. En als ik het goed begrepen had, wel direct. Op zich wel goed, want ik ben beter in proactieve rudimentaire reacties als ik voor het blok gezet wordt.

16/1/2022

overbuurmeisje (10): test

Na een tijdje naar elkaar gekeken te hebben begon ik stijve knieën te krijgen. De ramen in mijn huiskamer zijn nogal laag en enkel glas. Ik las een keer ‘…zit je weg te waaien achter je monumentale ramen…’ . Hahaha, tuurlijk, dacht ik.

16/1/2022

overbuurmeisje (9): eenzaam

Helemaal aangekleed in echte kleren, sta ik in de keuken naar een pan te kijken die mijn broccoli aan het stomen is. Beide dingen geven blijk van een, onverwachte, enorme sprong voorwaarts. ‘That’s one small step for a normal person, one giant leap for me!’

14/1/2022

overbuurmeisje (8): barst

Na het douchen ben ik niet alleen heel erg schoon, maar ook verschrikkelijk moe. De afgelopen dagen hebben me uitgeput, zowel mentaal als fysiek, en ik slof op mijn wenkbrauwen naar het bed.

13/1/2022

overbuurmeisje (7): spiegelbeeld

Stokstijf blijf ik staan als ik vanuit mijn rechter ooghoek zie wat ik zie. Heel langzaam draai ik mijn hoofd zodat mijn linkeroog het ook ziet.

12/1/2022

overbuurmeisje (6): televisie

Als ik op de bank plof, springt de televisie aan. In beeld verschijnt Rudolf, die, omringt door repen chocola en pakken slagroom, (alweer) in een grote beslagkom staat te roeren.

11/1/2022

overbuurmeisje (5): gespannen

Je whatsappje kwam binnen en ik las het minstens drieënzestig keer. ‘Gaat het goed met je?’ en dan zo’n gele ‘smiley’ (zoals ze vroeger heetten) die knipoogt. Beide elementen van dat bericht verwarden me.

10/1/2022

overbuurmeisje (4): water

Ja, M., daar ben ik weer! Vandaag was namelijk een enerverende dag.Ik heb nog steeds niets van je gehoord, maar ik herinnerde ineens dat je iets over wintersport had gezegd op IG...

9/1/2022

overbuurmeisje (3): onopvallend

Omdat ik nog niets van je gehoord heb en echt, ik heb alles gecheckt: whatsapp, mail, Gmail, Instagram, twitter, ik dacht er zelfs aan dat je misschien iets bij de post had gedaan, maar niets.

8/1/2022

overbuurmeisje (2): de gordijnen

Ik stuur je deze mail, want ik weet niet zeker wat er gaat gebeuren. Nee, ik moet eerlijk zijn, dat is een understatement. Ik moet zeggen: ik weet niet zeker of mijn leven in gevaar is.

1/11/2021

overbuurmeisje (1): proloog

Nu alles achter de rug is en ik weer gewoon elke vrijdagochtend met een karretje in de rij voor de kassa bij de Jumbo sta en de inhoud van de wagen normale dingen bevat als broccoli, bananen, desem spelt broodjes...